Årsplan
2023-2024
Presentasjon.
Eventyrøya familiebarnehage holder til i Th. Widdingsvei 9. Vi har plass til ti barn i alder 0-6år. Barnehagen har store fine lokaler: Garderobe der barna har to plasser hver for oppheng og oppbevaring av klær og sko, et stort oppholdsrom med kjøkken, spisebord og ulike leker, rom for rollelek og aterlier. Vi har også et lekotek så barna får variert utvalg av leker. Ute har vi en stor hage med forskjellige lekeapparater. Det er viktig for oss at barna har et godt lekemiljø som inspirerer til å eksperimentere og skape. Det er nært til både skog, turområder og ulike lekeplasser. Vi går på tur minimum en gang i uken da vi har erfart at alle barn har godt av å komme ut i naturen og naturen er en god arena hvor læring og danning går sammen. Naturen gir mange varierte opplevelser og vi opplever at gruppedynamikken endrer seg i positiv forstand.
Vi har to fantastiske ansatte i 100% stilling hvor en er barnehagelærer og en er assistent. Eier er også barnehagelærer.
Hovedmål for Eventyrøya familiebarnehage: ”Å gi barna trygge rammer i en hjemlig atmosfære, hvor hverdagen skal være oversiktlig og inspirere til lek, utvikling og samhold.” Mer om det finner du under kapitelet «Pedagogisk plattform».
Vi jobber etter Rammeplan for barnehagen, Barnehageloven, Virksomhetsplan for Eventyrøya 2021-2025 og årsplan. Vi er fritatt fra formålsparagrafen.
Eventyrøya er opptatt av bærekraftig utvikling. Vi skal være en rollemodell for bruk av mindre plast og mer grønn hverdag. Det å gi barna holdninger og verdier som fremmer et bærekraftig samfunn er viktig for oss. Barn og ansatte har jobbet aktivt i flere år på å være god på kildesortering.
I forbindelse med nasjonal innskjerping av tobakksskadeloven, har Tromsø kommune vedtatt tobakksfrie barnehager fra 1.7.2014. Det innebærer at det verken skal røykes eller snuses i, eller i umiddelbar nærhet av barnehagene. Dette gjelder ansatte, foreldre og andre besøkende.
Barnegruppen:
Barnegruppen består i år av 6 jenter og 4 gutter. Under vises hvordan de er fordelt i alder:
2018: 2 barn
2020: 4 barn
2021: 2 barn
2022: 2barn
Åpningstider:
Vi har åpent mandag – fredag fra klokken: 07.30-16.15. Vi har stengt i: påskeuken, 4 uker på sommeren (juli) og mellom jul og nyttår.
Planleggingsdager.
Vi har planleggingsdager 5 dager i året. Vi følger Tromsdalen skole sin skolerute så langt det lar seg gjøre. For det kommende barnehage året er det følgende planleggingsdager:
4.oktober 2024
18 og 19.november 2024
2.januar 2025
2.mai 2025
Barnehagen stenger 27.juni 2025 for sommerferie og åpner igjen 28.juli 2025.
Daglige rutiner:
07.30 Barnehagen åpner.
08.00 Barna kan spise frokost i barnehagen hvis de/ dere ønsker det. Husk å ta med ekstra mat. Tirsdager serveres det frokost i barnehagen.
Ca. 09.30 Samlingsstund / gå ut / tur / aktivitet.
De minste spiser etter eget behov og i forhold til sovetider.
Ca.11.15 Spiser lunsj. Barna spiser medbrakt matpakke 3 ganger i uken. Mandag og torsdag får de frukt som et av måltidene, som nevnt over får de frokost på tirsdager, onsdager og fredager spiser vi varm lunsj, da er det fokus på kosthold og vi spiser fisk minimum to ganger i måneden.
Ca. 12.00 Toalett, skift av bleier, påkledning. Så legges de barna som skal sove og de andre går ut, starter aktivitet eller har hviling.
12.30-13.45 Utetid / aktivitet.
13.45 Går inn. På høst, vår og sommer kan vi være lengre ute eventuelt spise ute. På vinteren tilpasser vi lengden på utetiden i forhold til temperaturen ute.
14.00 Spiser medbrakt matpakke. Mandager og torsdager serveres det frukt.
16.15 Barnehagen stenger. Barna og foresatte må være ute av barnehagen før klokken 16.15.
Kjernetiden i barnehagen er 09.30 – 14.30.
Kontakt informasjon:
Adresse: Th. Widdingsvei 9, 9020 Tromsdalen
E-post: eventyroyafbh@outlook.com
Hjemmeside: https://www.eventyroyafamiliebarnehage.com/
Telefon: 410 15 818
Vi er mest tilgjengelig pr. telefon.
Pedagogisk plattform.
Hovedmål for Eventyrøya familiebarnehage: ”Å gi barna trygge rammer i en hjemlig atmosfære, hvor hverdagen skal være oversiktlig og inspirere til lek, utvikling og samhold.”
De ansatte har et pedagogisk grunnsyn hvor omsorg, respekt og humor står sterkt. Vi ønsker å gi alle barn en trygg hverdag slik at de får selvtillit til å oppnå sine visjoner. Vi ønsker å lære barna å se det positive i hverdagen. Vi ønsker at barn, ansatte og foresatte skal oppleve å bli møtt og være i et inspirerende læringsmiljø. En av våre hovedområder innenfor vår pedagogiske plattform er barns medvirkning. Vi jobber for at barnas ønsker og initiativ skal tas på alvor og at det også skal gjenspeiles i månedsplanene.
Forebygging av mobbing.
Vi jobber i barnehagen med relasjoner, vennskap og forebygging av mobbing. Det er viktig for alle i Eventyrøya at vi har et miljø som er preget av felleskap, inkludering og åpenhet. Vi skal lære om mangfoldet i samfunnet og gi barna kunnskap om ulike måter å tenke på, handle på og leve på. Vi ønsker at barna skal få innsikt i et liv med funksjonsnedsettelse, ulike legninger, kjønnsidentitet, familieformer og religion. Vi tror at ved å lære tidlig om ulikheter ufarliggjør vi de og skaper et samfunn som respekterer og hyller mennesker slik de er.
Vi skal være en barnehage hvor barna opplever vennskap og tilknytning på tvers av alder og bakgrunn. Vi ser at vennskap kan forebygge uheldig og negativ utvikling. Gjennom å arbeide med vennskap ønsker vi at alle barna skal føle seg som en del av et fellesskap, bygge gode relasjoner på tvers av alder og kjønn, gjøre barna bevisst på egne grenser og andres grenser og vise barna at man igjennom lek bygger vennskap og kunnskap. Ved å skape et felleskap og en tilhørighet gir vi barna en trygg arena og en lav terskel for å si ifra hvis de opplever noe negativt.
Vi har utarbeidet egen rutine ved mobbing. Personalet skal være oppmerksom på barnas trivsel og barnegruppens samværsmønster.
Satsningsområde 2023-2024.
Satsningsområdet for barnehageåret 2023-2024 er Kropp, bevegelse, mat og helse.
Vi skal det kommende året ha kroppen som utgangspunkt.
Det vil blant annet bli et prosjektarbeid om menneskekroppen. Der vi skal se på vår egen kropp, de ulike kroppsdelene, jobbe med å få et positiv oppfatning av oss selv og våre følelser. Det vil bli mer av grønne og røde tanker som vi har jobber med det barnehageåret som har vært. I det arbeidet jobber vi med den psykiske helsen til hver enkelt. Hva man tenker om seg selv og hva man sier til seg selv, hvordan man takler utfordringer og hvordan man med sine egne tanker og ord påvirker og kan ta kontrollen over egen dag og hvordan man kan bidra til andre sin dag. Det vil også bli en del om grensesetting og retten til å bestemme over egen kropp.
Fysisk skal vi tilby varierte turer som utfordrer barna til kroppslig lek. Ved å benytte oss av de ulike tur destinasjonene i nærmiljøet kan vi tilby et variert spekter av bevegelsesmiljø. Vi er også avhengig av å ha foreldre / foresatte med på laget for at barna skal få øvelse på både sykling og ski som vi bruker på heldagsturer.
Vi håper på at vi kan fortsette med turer til skøytebanen, dette vil vi få mer informasjon om utover høsten.
Tidligere har vi hatt fokus på å ha barna med på matlaging og barna har hatt kjøkkenvakter. Etter 2020 har dette arbeidet blitt mindre av, da alt måtte gjøres av voksen i forhold til smittesituasjonen. Vi ønsker å få tilbake en god rutinen på at barna er med på matlaging, fruktskjæring og borddekking. Så vil vi fortsette med at det er barna som setter menyen for hver måned. Gjennom å få barna med på matlaging ønsker vi å lære de om sunn mat og hva dette gjør for kroppen. Inspirere til å prøve ny mat og gi kunnskap om matvarer.
Planlegging, vurdering og dokumentasjon.
Vi bruker dokumentasjon for å synliggjøre vår pedagogiske praksis både for foreldre og barn, men også for oss selv som en kvalitetssikring av arbeidet vi gjør. De ansatte har plantid og personalmøter som brukes for å planlegge, vurdere og dokumentere hverdagen og aktivitetene våre, dette for å sikre at personalet reflekterer over egen praksis. Systematisk planlegging er viktig for å sikre kvalitet i barnehagen.
Vi dokumenterer både skriftlig, muntlig og visuelt gjennom blant annet månedsplaner, månedsbrev, årshjul, evaluering, whitebordtavle med døren, formelle og uformelle samtaler og ved hjelp av digitalfoto.
Vi vil ha fokus på at dokumentasjonsarbeidet ikke skal stjele for mye av tiden med barna, samtidig som vi mener at det er viktig å dokumentere kvalitet i barnehagens innhold. Barna er våre viktigste menings utveksler og vi må bruke barnas kompetanse og la arbeidet med dokumentasjon være en del av aktiviteten. Vi bruker kamera og bilder aktivt til dokumentasjon. Dette vil gi barna mulighet til lettere å gjenkalle og fortelle fra det vi gjør både til dere som foreldre, til hverandre, og til oss. Barna skal kunne gjenkjenne seg selv og sine handlinger i bilder eller utstillinger som blir hengt opp. Gjennom arbeidet med dokumentasjon skal vi skape utgangspunkt for en utvidet dialog, kommunikasjon og kontakt mellom barna, personalet og foreldrene i barnehagen.
Vi kommer blant annet til å bruke TRAS (Tidlig Registrering Av Språkutvikling) som en veiledende arbeidsmetode for dokumentasjon og observasjon for barna som er fylt 2 år. Gjennom TRAS får man blant annet kartlagt kommunikasjon, oppmerksomhet, samspill, språkforståelse, uttale, ordproduksjon, setningsproduksjon og språklig bevissthet. Skjemaene og resultatet vil vi gjennomgå sammen med foreldrene under foreldresamtalen.
Foreldresamarbeid.
Det er dere som foreldre som kjenner barna deres best. Derfor må både foreldre og personalet være aktive og ansvarlige deltakere i barnas utvikling og læring i barnehagen, og fortløpende utveksle relevant informasjon om barnet. Det er viktig med en god kommunikasjon mellom hjem og barnehage for å skape best mulig hverdag for barna. Den daglige kontakten når barna bringes og hentes i barnehagen, er svært viktig for samarbeidet. Ved behov utveksles informasjon per telefon eller i en foreldresamtale etter avtale.
Det er også hyggelig dersom foreldrene kan ta seg litt tid til å komme inn på avdelingen, og dermed vise interesse for det barna er opptatt av eller holder på med.
Alle voksne er modeller for barna i mange sammenhenger, også når det gjelder å holde orden. Det er viktig at vi oppmuntrer barna til å rydde etter seg når de er ferdige med en aktivitet, og at vi voksne hjelper til for å få lekeområdene til å se innbydende ut. Vi oppfordrer også barna til å vise ansvar og ta vare på leker og utstyr som tilhører oss alle, både ute og inne.
Vi har også noen forventninger til dere som foreldre:
● Passer på at deres barn har nok skifteklær og klær tilpasset årstiden.
● Oppmuntrer barnet til å rydde bort de lekene de holdt på med før dere går hjem.
● Holder garderobeplassen ryddig på daglig basis, gjerne i samarbeid med barnet.
● Følger med på månedsplan hver måned.
Samarbeidsutvalget.
Barnehagen har et samarbeidsutvalg som består av eier, assisterende styrer og en foreldrerepresentant. Utvalget har ett møte i året og ved behov.
Dersom det er saker dere ønsker at samarbeidsutvalget skal jobbe med kan de meldes til alle representantene i utvalget.
Foreldremøte.
Vi har et foreldremøte på høsten. Der tar vi opp saker som er aktuelle, og foreldrene får generell informasjon om barnehagen. Det er også mulig å melde inn saker til foreldremøtet. Saker dere ønsker skal bli tatt opp sendes i forkant av møtet til assisterende styrer, eier eller foreldrerepresentanten i samarbeidsutvalget. På møtet blir det også valgt foreldrerepresentant til samarbeidsutvalget for det kommende året.
Foreldresamtaler.
Vi tilbyr foreldresamtale i oktober/november og april/mai. I disse samtalene er det enkelte barn som står i fokus og barnehagens tilbud. I perioder kan det være at enkelte av foreldrene eller vi som personale har behov for å ha flere samtaler, da avtales det med den enkelte.
Tiden i barnehagen.
Når barnet starter i Eventyrøya familiebarnehage.
Vi sender ut oppstartsbrev med informasjon om tidspunkt for oppstart, generell informasjon vedrørende oppstarten og barnehagen, utstyrsliste og foreldreorientering i posten god tid i forveien. Vi ønsker at barn og foresatte skal få en best mulig start i barnehagen. Ved å legge til rette for at barnet skal få tid og ro til å bli trygg i de nye omgivelsene. Noen bruker lengre tid enn andre til å venne seg til den nye hverdagen, og vi legger til rette for det individuelle oppfølging av barn i oppstartsfasen. Det er viktig med god kommunikasjon mellom barnehagen og foresatte, slik at vi sammen kan sørge for en god barnehagestart for barnet. Alle barn som skal starte i barnehagen er hjertelig velkommen på besøk før de starter i barnehagen.
Det er ikke uvanlig at barnet kan reagere med gråt uansett alder når foreldrene skal levne barnet. Selv om avskjeden kan være vanskelig for barn og foresatte, er det viktig å være rolig og å si «Hade» til barnet før man går. Barnet opplever sin situasjon gjennom sine foresattes øyne, dersom de opplever at foresatte er usikre eller utrygge, kan dette påvirke barnets trygghetsfølelse. Det beste for barnet er at man som foreldre ikke drar ut tiden, da dette kan gjøre avskjeden vanskeligere. Vi sender SMS når barnet ditt er i gang med lek/aktivitet.
Progresjon.
«Progresjon i barnehagen innebærer at alle barna skal utvikle seg, lære og oppleve fremgang. Alle barna skal kunne oppleve progresjon i barnehagens innhold, og barnehagen skal legge til rette for at barn i alle aldersgrupper får varierte leke-, aktivitets- og læringsmuligheter. Personalet skal utvide og bygge videre på barnas interesser og gi barna varierte erfaringer og opplevelser. Barnehagen skal legge til rette for progresjon gjennom valg av pedagogisk innhold, arbeidsmåter, leker, materialer og utforming av fysisk miljø. Barn skal få utfordringer tilpasset sine erfaringer, interesser, kunnskaper og ferdigheter.» (Rammeplanen, s. 2017)
Aktivitetene i barnehagen skal bidra til at barna opplever progresjon i forhold til omsorg, lek, danning og læring. Alle barn er aktive deltakere, medspillere og utforskere i egne liv, de påvirkes av omgivelsene og de aktivitetene de deltar i hver dag. Gjennom ulike og varierte opplevelser tilegner barn seg kunnskaper og ferdigheter som igjen fører til danning og læring.
Vi tilrettelegger gjennom hele dagen for utvikling, mestring og progresjon. Arbeidet med fagområder og hovedmål tilpasses barnas alder, modning, interesser, barnegruppens sammensetning og øvrige forutsetninger. Litteratur, arbeidsmetoder, rom, utstyr, materialer og organisering tilpasses barnas ulike behov. I Eventyrøya skal alle barn få oppleve aktiviteter, turer og materialer ut fra alder og modenhet. Når barna møter utfordringer som svarer til deres utviklingsnivå opplever de mestring og læring, her legges også grunnlaget for videre utvikling og vekst.
Overgang mellom barnehage og skole.
Rammeplanen sier «De eldste barna skal få mulighet til å glede seg til å begynne på skolen og oppleve at det er en sammenheng mellom barnehage og skole. Barnehagen skal legge til rette for at de eldste barna har med seg erfaringer, kunnskap og ferdigheter som kan gi dem et godt grunnlag og motivasjon for å begynne på skolen. (KUD 2017).
I Eventyrøya er det spesielt viktig at barna er motivert og godt forberedt til skolehverdag med flere barn og nye voksne. Vi deler opplysninger om enkeltbarn med skolen når foreldrene har gitt samtykke og vi tar kontakt med skolen når det er barn som trenger særskilt oppfølgning.
Siste året før barna starter på skolen deltar de ukentlig på førskoleklubb. Vi starter hvert semester med å ha et planleggingsmøte der barna er med på å påvirke hvilke temaer de ønsker å lære om i klubben i tillegg har vi temaer som er anbefalt av skolen og kommunen. Førskoleklubben besøker brannstasjonen, går på kirkevandring og drar på Vitensenteret.
Vi deltar på Vennskapstreff med de andre barnehagene som har barn som skal starte på Tromsdalen skole. På treffene legger vi vekt på aktive ansatte som jobber for at barna fra Eventyrøya skal lære navn på andre barn og gjennom lek få en relasjon til barn de skal starte sammen med. Vennskapstreffene gir barna erfaring fra større grupper og det er fint for de å møte barna de skal gå sammen med på skolen.
Linker:
Rammeplan for barnehagen i sin helhet finner du:
https://www.udir.no/globalassets/filer/barnehage/rammeplan/rammeplan-for-barnehagen-bokmal2017.pdf
Lov om barnehager (barnehageloven) finner du på:
Virksomhetsplan
2021-2024
1. Innledning:
Virksomhetsplan er en langsiktig plan for Eventyrøya familiebarnehage den gir retningslinjer for det pedagogiske arbeidet i barnehagen. Vi ønsker her å beskrive vår visjon, styringsverktøy, overordnede mål og verdigrunnlag. Virksomhetsplan bygger på Lov om barnehager og Rammeplan for barnehagen.
Vi vil at Eventyrøya skal være et godt sted å være for barn, foreldre og ansatte.
2. Presentasjon.
Eventyrøya familiebarnehage er en privat barnehage som holder til i Th. Widdingsveg 9 i Tromsdalen. Vi har plass til ti barn i alder 0-6år. Barnehagen har store fine lokaler med eget aterlier, vi har også en stor hage med forskjellige lekeapparater. Det er nært til både skog, turområder og ulike lekeplasser. Vi har to fantastiske barnehagelærere i 100% stilling. Eier er også barnehagelærer.
Barnehagen er åpen fem dager i uken fra klokken 07.30-16.15. Vi har fire uker sommerstengt i juli hvor barn og ansatte avvikler sin ferie. I tillegg har vi stengt mellom jul og nyttår, og i tre dager i påsken.
Barnehagen er fritatt fra den kristne formålsparagrafen.
3. Styringsverktøy og planverk.
3.1 Lov om barnehager med forskrifter.
”Lov om barnehager” og ”Rammeplan for barnehager” regulerer virksomheten i alle barnehager i Norge. Her gis retningslinjer for planlegging, gjennomføring og evaluering av barnehagens
innhold.
3.2 Rammeplan for barnehager.
Rammeplanen angir barnehagens verdigrunnlag, innhold og oppgaver som barnehagen skal bygge på. Målet er å gi en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring og vurdering av barnehagens virksomhet. 1.august 2017 trer en ny Rammeplan for barnehager i kraft. Vi jobber i den neste perioden med å implementere den nye Rammeplan i barnehagen.
3.3 Barnehagens vedtekter.
Eventyrøya familiebarnehage er en privat barnehage som driftes etter vedtekter satt av eier (2009). Vedtektene i sin helhet finner man på https://www.eventyroyafamiliebarnehage.com/. Virksomheten drives i samsvar med gjeldende lover, forskrifter og kommunale vilkår for barnehagevirksomhet, barnehagens vedtekter og fastsatt budsjett og årsplan for barnehagens pedagogiske virksomhet.
Barnehagen eies av Katrine G. Pedersen og Lasse Bakke.
3.4 Årsplan.
Hver barnehage skal utarbeide en årsplan. Årsplanen skal bygge på rammeplanen, og avspeile vedtektenes og barnehagelovens formålsbestemmelse. Årsplanen skal være et redskap for personalet i barnehagen. Den skal bidra til styring og vurdering av arbeidet i barnehagen, og den skal gi profesjonell og konkret informasjon til eier, brukere og samarbeidspartnere.
3.5 Familiebarnehage.
En familiebarnehage er en barnehage med små grupper barn i privat hjem. I hver gruppe kan det være opp til fem barn. Eventyrøya familiebarnehage består av to grupper, totalt ti barn. Familiebarnehager har et hjemlig preg og gir barna en myk overgang fra hjemmet.
4. Hovedmål, verdigrunnlag og holdninger.
Vår visjon er: Et godt sted å være et godt sted å lære.
Visjonen vår skal gi oss bevissthet om hva som er viktig, den skal hjelpe oss å holde rett kurs- en visjon skal ikke alltid være målbar, men alltid hjelpe oss litt å ville nå litt lengre. Vi lar barndommens egenverdier få fokus i vår visjon. Vi har kun en av den og den er en viktig del av livet som former oss som mennesker. Vi skal gi barna tid til å være barn, gi de rom til å vokse, undres, lære, men ikke minst samle gode minner.
Vår dag er et helt lite eventyr, når tiden får vinger og timene flyr. Sammen i lek, læring, undring og latter, samler vi barndommens gylne små skatter.
Hovedmål for Eventyrøya familiebarnehage: ”Å gi barna trygge rammer i en hjemlig atmosfære, hvor hverdagen skal være oversiktlig og inspirere til lek, utvikling og samhold.”
Vi ønsker å skape et miljø som legger til rette for barns utvikling, undring og læring. For mer informasjon om dette les vårt dokument om «Barns medvirkning» og vi har også Eventyrøyas pedagogisk plattform og grunnsyn nedfelt i årsplan.
Vi har satt fire verdier som skal sette sitt preg på oss alle i hverdagen:
- Trivsel.
- Bli sett.
- Individuell tilpasning.
- Engasjement.
4.1 Barns medvirkning.
Vi har jobbet systematisk med barns medvirkning. Underveis i arbeidet har vi utarbeidet dokumentet «Barns medvirkning» som dere finner i sin helhet på hjemmesiden vår under fanen “Informasjon til foreldre”.
En kort forklaring om vårt arbeid er at det månedlig skal dokumenteres at barna er med på å forme sin hverdag. Det skal også gis rom til prosjekter som starter på bakgrunn av enkelt barns interesser og ønske om å utforske.
4.2 Overgang barnehage – skole.
Hvert år arbeider vi med å skape en myk overgang til skolen. Dette gjøres igjennom førskoleklubb og samarbeid med skole og barnehagene i nærområdet. Vi deltar på Vennskapstreff, Matpakketreff på skolen og andre arrangementer. Les mer om overganger i barnehagen i årsplan.
4.3 Kost og ernæring.
Vi er opptatt av å gi barna et godt kosthold og riktig ernæring. Vi serverer to varme måltider i uken, hvor vi har fokus på et sunt og variert kosthold. Vi serverer også frukt to ganger i uken, og frokost en dag. Vi spiser fisk så ofte som mulig og minimum 3ganger pr måned.
4.4 Progresjon
«Progresjon i barnehagen innebærer at alle barna skal utvikle seg, lære og oppleve fremgang. Alle barna skal kunne oppleve progresjon i barnehagens innhold, og barnehagen skal legge til rette for at barn i alle aldersgrupper får varierte leke-, aktivitets- og læringsmuligheter. Personalet skal utvide og bygge videre på barnas interesser og gi barna varierte erfaringer og opplevelser. Barnehagen skal legge til rette for progresjon gjennom valg av pedagogisk innhold, arbeidsmåter, leker, materialer og utforming av fysisk miljø. Barn skal få utfordringer tilpasset sine erfaringer, interesser, kunnskaper og ferdigheter.» (Rammeplanen, s. 2017)
Aktivitetene i barnehagen skal bidra til at barna opplever progresjon i forhold til omsorg, lek, danning og læring. Alle barn er aktive deltakere, medspillere og utforskere i egne liv, de påvirkes av omgivelsene og de aktivitetene de deltar i hver dag. Gjennom ulike og varierte opplevelser tilegner barn seg kunnskaper og ferdigheter som igjen fører til danning og læring.
Vi tilrettelegger gjennom hele dagen for utvikling, mestring og progresjon. Arbeidet med fagområder og hovedmål tilpasses barnas alder, modning, interesser, barnegruppens sammensetning og øvrige forutsetninger. Litteratur, arbeidsmetoder, rom, utstyr, materialer og organisering tilpasses barnas ulike behov. I Eventyrøya skal alle barn få oppleve aktiviteter, turer og materialer ut fra alder og modenhet. Når barna møter utfordringer som svarer til deres utviklingsnivå opplever de mestring og læring, her legges også grunnlaget for videre utvikling og vekst.
4.5 Barnehagens mål og innhold.
4.5.1. Omsorg
Eventyrøya familiebarnehage skal være en plass der ansatte og barn skal trives i hverandres selskap. Der glede blir til i møte mellom mennesker og det å vise omsorg skal prege dagen.
Positive relasjoner mellom barn-voksen er noe av det viktigste for at små barn skal ha det godt i barnehagen. Det skal derfor aktivt legges til rette for omsorgsfulle relasjoner mellom barn-voksne, og barn-barn. Omsorg handler om å være tilstede, bekrefte det barnet sier og gjør, gi kjærlighet og trygghet. Vi skal oppmuntre barna til å gi omsorg til andre. Et positivt samspill mellom barn og voksen avhenger av at den voksne er tilstede fysisk og psykisk, og setter grenser når det trengs. Samspillet er gjensidig og handler om å gi og ta, hvor barnet har en like stor del som den voksne. Personalet skal være gode rollemodeller for barna når det gjelder å vise omsorg.
4.5.2 Lek
Barn leker fordi det er gøy, og det å leke er det viktigste i barnehagehverdagen. Lek er barnas grunnleggende form for læring og en viktig uttrykksform for barna. Som barnehage skal vi skape en god arena for lek og være med på å videreutvikle barns kompetanse og underbygge deres engasjement. Vi ser på lek som inngangen til fellesskap, trivsel og grunnleggende kunnskaper om vennskap. Gjennom observasjon og aktiv deltakelse skal vi som personal sørge for at alle barn blir inkludert i lek, og at det ikke oppstår uheldige samspillsmønstre. Vi skal bidra til at barna får felles erfaringer som grunnlag for lek.
4.5.3 Danning
Barnehagen skal være en møteplass for barna hvor de sammen kan skape kultur, oppleve mestring og glede i et sosialt fellesskap. Gjennom positive opplevelser sammen med andre skapes relasjoner og den sosiale kompetansen utvikles. Barna skal oppleve å være en del av et demokrati. De skal oppleve at de er en viktig del av barnehagehverdagen, og at de skal få ta del i beslutninger. De skal oppmuntres til å tenke selv og være nysgjerrige.
4.5.4 Læring
Barnehagen er ofte barnas første læringsarena utenfor hjemmet. Vi i Eventyrøya ønsker at barna skal føle seg verdsatt, viktig og bli sett. For å oppnå dette må man se hvert enkelt barn og skape et miljø hvor vi alle bidrar og hjelper hverandre til å nå nye høyder. Et godt læringsmiljø kan beskrives på mange ulike måter. Vi har valgt å fokusere på hvilke faktorer vi mener er viktig for at vår barnehage skal bli en god læringsarena for alle barn som går i barnehagen.
- Engasjement. Ansatte og barn kan inspirere hverandre og gi nye impulser. Dette mener vi skaper engasjement og samhold.
- Humor. Gjennom å ha en lett tone og humor i hverdagen.
- Å bli tatt på alvor. Gjennom prosjektarbeid viser vi at barnas interesser, nysgjerrighet og forslag til aktiviteter blir fulgt opp.
- Gi rom, tid og ros for at barna skal kunne oppleve mestring og utvikling hver dag.
- Utfordringer tilpasset hvert enkelt barn. På den måten opplever barna mestring og glede ved å lære noe nytt.
- Være tilstede og oppmuntre barna til å prøve selv
- Vi skal undre oss sammen med barna
- Læring i barnehagen skal være gøy, læring skjer gjennom lek og samhandling med andre, og gode opplevelser.
- Barn lærer gjennom å bruke kroppen, observere andre og imitere andres atferd, både voksne og barn. Det er viktig at barna selv får muligheten til å utfordre seg.
Vi vet at rettferdighet ikke nødvendigvis betyr likhet. Kunnskapen om det enkelte barn blir lagt til grunn for de individuelle tilpasningene vi gjør. På den måten får hvert enkelt barn de optimale utviklingsmulighetene.
4.5.5 Vennskap og fellesskap
I barnehagen skal vi jobbe for at alle barn opplever vennskap. Vennskap gir glede og trygghet. Vi har fokus på at ingen skal holdes utenfor, og skape et miljø hvor alle føler seg inkludert. Det viktigste vi gjør i barnehagen for at barna skal få bygge vennskap er å gi rom og tid for mye lek, da det er i lek vennskap skapes.
I barnehagen skal vi gå fra jeg til vi. At enkelt barna lærer seg å bidra i felleskapet og ta hensyn til hverandre. Alle barna i barnehagen er betydningsfulle. Hvert enkelt barn skal få ta del og ha en stemme i det daglige. I arbeidet med vennskap og fellesskap er det viktig å lære seg at man må ta hensyn til egne og andres grenser. Og ha fokus på hvordan vi snakker til hverandre og om hverandre.
4.5.6 Kommunikasjon og språk.
Å utvikle et språk er noe av det mest betydningsfulle som skjer i et barns liv. Ved hjelp av språket lærer barnet å forstå seg selv og omverden, noe som er avgjørende for barnets videre utvikling- intellektuelt, sosialt og emosjonelt. Vi ønsker å stimulere til økt ordforråd og begrepsforståelse, og vi ønsker at barna skal bruke språket aktivt i sosial samhandling med andre.
5 Mål og aktiviteter i hverdagen:
Hver dag inneholder spennende øyeblikk som er verdt å stoppe opp og fundere over.
5.1 Måltid.
Måltidene er en hverdagsaktivitet som vi bruker mye tid på. Det er viktig at det er en stund hvor alle barn får ro til å spise. Vi ser på matsituasjon som en god mulighet til å skape de gode samtalene med barnegruppen. Det er ofte man her man undrer seg sammen med barna og barnas interesser og nysgjerrighet plukkes opp. Dette er grunnlag for å starte opp prosjekter sammen med barna.
5.2 Samlingsstund.
Vi ser på samlingen som en felles aktivitet for barna, hvor de får positive opplevelser og styrker samholdet. Det er tiden hvor enkeltbarnet kan stå frem og vise seg og sine interesser for resten av gruppen. Innholdet i samlingene varier etter barnas interesser og alder. Men noen av aktivitetene som danner «grunnmuren» er sang, dans, fortelling (med/ uten hånddukker), dramatisering og høytlesning.
5.3 Garderobe.
Vi ønsker å bruke god tid i garderoben. Vi ønsker at barna skal lære å finne frem klær, kle på seg og bli mest mulig selvhjulpne ut fra alder og utvikling. Vi oppmuntrer og veileder dem til å mestre selv og til å hjelpe hverandre. På- og avkledning handler også om nærhet og trygghet, og garderobesituasjonen er en sosial positiv stund med god tid til fysisk kontakt og samtale. Språk og begrepstrening er vektlagt; for eksempel «Putt foten ned i skoen» og lignende.
5.4 Enkeltbarn:
Det å se enkeltbarnet og de enkeltes behov er viktig i barnehage hverdagen. Vi ønsker at barna skal være med på å forme sin egen hverdag, aktiviteter og prosjekter. Som ansatt er det viktig å møte barna på deres arena og igjennom deres språk. Som nevnt tidligere ønsker vi at hvert enkelt barn skal føle seg sett, hørt og respektert i hverdagen. Vi har laget et eget skriv «Barns medvirkning» der vi går i dybden på hvordan vi ser på medvirkning og hvordan vi jobber med det.
Barn med særskilt behov får ekstra oppfølging og vi samarbeider med relevante instanser som helsesøster, Pedagogisk-psykologisk tjeneste, lege, fysioterapeut, barnevernet m.m. Ved innmelding til Pedagogisk-psykologisk tjeneste vil barnet først bli anonymt drøftet i et Ressurs team der representanter fra Pedagogisk-psykologisk tjeneste er med som veiledere.
6. Planlegging, dokumentasjon og vurdering.
Hver måned har de ansatte møte hver de planlegger månedsplan, ser på aktuelle temaer og mulige prosjektarbeid. Det er også arena for evaluering, vurdering og faglige diskusjoner.
6.1 Planlegging.
Det lages årsplan for hvert barnehageår. Månedlig får foreldre/foresatte månedsplan og månedsbrev med informasjon om planer og oppsummering av måneden som har vært. Vi planlegger for å få en gjennomtenkt og hensiktsmessig hverdag for barna og de ansatte. I månedsplanene er det gjennomføring av planene fleksibelt. I hovedsak skal vi gjennomføre planene men for å skape rom for spontanitet og barnsmedvirkning vurderer vi hver enkelt dag og aktivitet. Det gjennomføres barnesamtaler årlig og resultatene av disse skal være med på framtidige planer og prosjekter.
6.2 Dokumentasjon.
Dokumentasjon brukes som verktøy ovenfor foreldre, eier og andre samarbeidspartnere for å vise hvordan vi jobber opp mot «Lov om barnehage» og Rammeplan for barnehager. Vi bruker også dokumentasjon for å se om vi når de utviklingsmålene vi har satt for barnehagen og de ansatte.
Eventyrøya dokumenter blant annet ved:
- Månedsplan og månedsbrev.
- Årshjul med oversikt over tradisjoner.
- Foto og utstillinger av prosesser og produkter. Vi henger bilder opp på avdelingen eller i gangen.
- Skriver på whitebordtavle med døren.
- Formelle og uformelle samtaler. Her under barnesamtaler, foreldresamtaler, «garderobeprat» og evaluering i personalgruppen.
- TRAS skjema.
6.3 Vurdering.
Som nevnt over evaluerer og vurderer de ansatte, muntlig og skiftelig, månedlig. Vi ser på det som svært nyttig med faglige diskusjoner og refleksjon rundt enkelt situasjoner, aktiviteter, planverk og hverdagen. Det er en metode vi benytter for å bli bedre i vår jobb og vårt samspill med barna. For å være en lærende organisasjon må vi vurdere kvaliteten i hverdagen. Denne vurderingen skal barn, foreldre og ansatte være med på. Videre skal de ansatte reflektere over hvordan våre holdninger, verdier og pedagogiske valg påvirker vårt daglige arbeid. Hver enkelt ansatt skal ta ansvar for å delta aktivt i vurderingsarbeidet ved å observere, reflektere og diskutere egen og felles praksis med det øvrige personalet.